ΚΟΣΜΟΣ
17 Αυγούστου 2013, 8 μήνες πριν

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Πυρετωδώς εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση, μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.

Ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται στη βάση της επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί για έλλειμμα 4,25%, με μείωση των κρατικών δαπανών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 11%.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες περικοπές δεν φαίνεται να αρκούν για να καλυφθεί ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ. Οι κρατικοί μισθοί και οι συντάξεις, για παράδειγμα, κοστίζουν ετησίως 2,8 δισ. ευρώ και με την περικοπή του 3%, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει μόνο 84 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια πριν χρειαστεί να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πρώτιστος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που το 2012 ανήλθαν στα 907 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, έχει ήδη ανακοινωθεί η πλήρης αναδιάρθρωση του πλέγματος των κοινωνικών παροχών από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν δυνατότητες για περαιτέρω περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στοχεύει επίσης σε δραστική μείωση των ετήσιων δαπανών 90 εκατ. ευρώ για υπερωρίες.

Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η περαιτέρω μείωση των μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει μείωση στις αναπτυξιακές δαπάνες, που για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Share "Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο" via

Διαβάστε επίσης
Απρ 24, 26 λεπτά πριν

Αεροπορική επίθεση με 37 νεκρούς στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι που φέρονται να ήταν μαχητές έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν βομβάρδισε θέσεις …

Περισσότερα   Comments are off
Απρ 24, 42 λεπτά πριν

Προεργασία στο ΔΝΤ για το δάνειο στην Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας …

Περισσότερα   Comments are off
Απρ 24, 1 ώρα πριν

Αφγανιστάν: Δεύτερο γύρο εκλογών «δείχνουν» τα πρώτα αποτελέσματα

Προς διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών οδεύει το Αφγανιστάν με βάση τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία από τη συνεχι…

Περισσότερα   Comments are off