ΚΟΣΜΟΣ
17 Αυγούστου 2013, 8 μήνες πριν

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Πυρετωδώς εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση, μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.

Ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται στη βάση της επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί για έλλειμμα 4,25%, με μείωση των κρατικών δαπανών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 11%.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες περικοπές δεν φαίνεται να αρκούν για να καλυφθεί ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ. Οι κρατικοί μισθοί και οι συντάξεις, για παράδειγμα, κοστίζουν ετησίως 2,8 δισ. ευρώ και με την περικοπή του 3%, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει μόνο 84 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια πριν χρειαστεί να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πρώτιστος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που το 2012 ανήλθαν στα 907 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, έχει ήδη ανακοινωθεί η πλήρης αναδιάρθρωση του πλέγματος των κοινωνικών παροχών από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν δυνατότητες για περαιτέρω περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στοχεύει επίσης σε δραστική μείωση των ετήσιων δαπανών 90 εκατ. ευρώ για υπερωρίες.

Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η περαιτέρω μείωση των μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει μείωση στις αναπτυξιακές δαπάνες, που για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Share "Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο" via

Διαβάστε επίσης
Απρ 16, 20 λεπτά πριν

Το σοκαριστικό τηλεφώνημα στη γραμμή έκτακτης ανάγκης

Μάρτυρες της δολοφονίας μιας γυναίκας από τον ίδιο της τον σύζυγο έγιναν οι τηλεφωνητές στη γραμμή έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ (911).
Η 44χρον…

Περισσότερα   Comments are off
Απρ 16, 33 λεπτά πριν

Το Κίεβο κατηγορεί ανοικτά ρώσους πράκτορες για ενέργειες δολιοφθοράς

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στην Ουκρανία. Μία φάλαγγα τεθωρακισμένων με υψωμένη τη ρωσική σημαία προελαύνει στην ανατολική Ο…

Περισσότερα   Comments are off
Απρ 16, 5 ώρες πριν

Εγκληματολόγος επιβεβαιώνει τον Πιστόριους

Ο εμπειρογνώμονας της εγκληματολογικής υπηρεσίας Ρότζερ Ντίξον κατέθεσε στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους που διεξάγεται στη πρωτεύουσα τ…

Περισσότερα   Comments are off