Αθήνα
+27°C
 
ΚΟΣΜΟΣ
17 Αυγούστου 2013, 12 μήνες πριν

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο

Πυρετωδώς εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση, μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.

Ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται στη βάση της επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί για έλλειμμα 4,25%, με μείωση των κρατικών δαπανών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, ή ποσοστό 11%.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες περικοπές δεν φαίνεται να αρκούν για να καλυφθεί ο στόχος των 700 εκατ. ευρώ. Οι κρατικοί μισθοί και οι συντάξεις, για παράδειγμα, κοστίζουν ετησίως 2,8 δισ. ευρώ και με την περικοπή του 3%, η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει μόνο 84 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια πριν χρειαστεί να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πρώτιστος στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που το 2012 ανήλθαν στα 907 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, έχει ήδη ανακοινωθεί η πλήρης αναδιάρθρωση του πλέγματος των κοινωνικών παροχών από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν δυνατότητες για περαιτέρω περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στοχεύει επίσης σε δραστική μείωση των ετήσιων δαπανών 90 εκατ. ευρώ για υπερωρίες.

Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η περαιτέρω μείωση των μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει μείωση στις αναπτυξιακές δαπάνες, που για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Ασφάλεια Aυτοκινήτου από 121€ το 6μηνο! Απλά έλα στη myDirect.

Share "Ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2014 στην Κύπρο" via

Διαβάστε επίσης
Ιουλ 29, 9 ώρες πριν

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ – Ε.Ε έναντι της Ρωσίας

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία στη σκιά της κατάρριψης της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρα…

Περισσότερα   Comments are off
Ιουλ 29, 10 ώρες πριν

Βοήθεια από τις ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα ζητά το Ισραήλ

Τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί διμερής κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έχει ζητήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργό…

Περισσότερα   Comments are off
Ιουλ 29, 11 ώρες πριν

Βαριές κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ

Βαριές κυρώσεις «τρίτου βαθμού» με στόχο την οικονομία της Ρωσίας, ανακοίνωσε μέσω γραπτής δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλ…

Περισσότερα   Comments are off